Naleśniki ze szpinakiem
SKŁADNIKI
3 PORCJE
6 sztuk NALEŚNIKÓW
250 g świeżego szpinaku
10 kawałków suszonych pomidorów (w oliwie lub suchych w woreczku)*
1 łyżeczka suszonego oregano
1 ząbek czosnku
oliwa i masło
150 g sera feta
opcjonalnie, ale warto dodać - 4 łyżki orzeszków pinii lekko zrumienionych na patelni (można zastąpić pestkami słonecznika)
PRZYGOTOWANIE
Przygotować ciasto naleśnikowe (PRZEPIS) i usmażyć naleśniki.
Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, włożyć na dużą patelnię lub do garnka i mieszając podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie. Suchy szpinak przełożyć na talerz.
Do garnka włożyć 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smażyć przez chwilkę aż lekko się zrumieni.
Wówczas dodać odłożony szpinak i mieszając podgrzać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Na naleśnika rozłożyć szpinak, pokrojoną w kosteczkę fetę oraz suszone pomidory. Doprawić suszonym oregano i zmielonym pieprzem.
Zwinąć naleśnik w roladkę i powtórzyć z resztą nadzienia. Naleśniki można jeść na zimno (np. jako przekąskę na imprezie) lub podgrzać na patelni (np. na lunch lub kolację).