• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Gastronomiczne Świry

Ostatnio w modzie jest bycie "FIT", ja także zaczęłam interesować się tym wszystkim i chciałabym się z wami podzielić przepisem na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanko. 1. Jogurtowy misz-masz Co będzie potrzebne? 1 jogurt naturalny, garść nasion chia, owoce wedle uznania (ja dodaje najczęściej banana, jagody i truskawki), 1 łyżka płatków owsianych, kostka gorzkiej czekolady. Sposób przygotowania jest bardzo prosty na sam dół pojemnika wykładamy jogurt, potem owoce i nasiona chia, to posypujemy płatkami owsianymi i dodajemy startą czekoladę :) Gotowe! Smacznegoo!

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kurczak w cieście francuskim

SKŁADNIKI

 4 PORCJE, PO 613 KCAL
ok. 500 - 600 g filetów z kurczaka (2 sztuki) sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, po szczypcie gałki muszkatołowej i czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 100 g szpinaku 80 g sera (feta / koziego / pleśniowego) 375 g ciasta francuskiego do posmarowania ciasta: żółtko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE

Każdy filet podzielić na 2 części, w jednej większej i grubszej zrobić nacięcie z boku tworząc "kieszonkę", mniejsze części (luźną polędwiczkę) pozostawić w całości. Mięso doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano, zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz. Masło roztopić, wymieszać ze startym czosnkiem i wysmarować tym filety. Szpinak opłukać, osuszyć, wrzucić do garnka i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Odcisnąć, posiekać na desce. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z pokrojonym w kosteczkę serem. Nadzienie włożyć w kieszonkę kurczaka lub położyć na kawałku filetu i złożyć go na pół. Nadzienie posypać czerwoną papryką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na blaszce do pieczenia położyć papier do pieczenia, na wierzchu ułożyć 4 kwadraty z ciasta francuskiego. Po dwóch bokach ciasta nacinać brzegi nożyczkami tworząc paski, środek pozostawić w całości (sposób nacinania widać na poniższym zdjęciu). Pośrodku położyć filety i zawinąć paski do środka na zakładkę, delikatnie docisnąć łączenia, dokleić i podciąć ciasto w razie potrzeby. Ciasto posmarować rozmieszanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut na złoty kolor.
20 lutego 2020   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Gastonomiczneswirusy123 | Blogi