Kurczak w cieście francuskim
SKŁADNIKI
4 PORCJE, PO 613 KCAL
ok. 500 - 600 g filetów z kurczaka (2 sztuki)
sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, po szczypcie gałki muszkatołowej i czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
100 g szpinaku
80 g sera (feta / koziego / pleśniowego)
375 g ciasta francuskiego
do posmarowania ciasta: żółtko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE
Każdy filet podzielić na 2 części, w jednej większej i grubszej zrobić nacięcie z boku tworząc "kieszonkę", mniejsze części (luźną polędwiczkę) pozostawić w całości. Mięso doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano, zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz. Masło roztopić, wymieszać ze startym czosnkiem i wysmarować tym filety.
Szpinak opłukać, osuszyć, wrzucić do garnka i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Odcisnąć, posiekać na desce. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z pokrojonym w kosteczkę serem. Nadzienie włożyć w kieszonkę kurczaka lub położyć na kawałku filetu i złożyć go na pół. Nadzienie posypać czerwoną papryką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na blaszce do pieczenia położyć papier do pieczenia, na wierzchu ułożyć 4 kwadraty z ciasta francuskiego. Po dwóch bokach ciasta nacinać brzegi nożyczkami tworząc paski, środek pozostawić w całości (sposób nacinania widać na poniższym zdjęciu).
Pośrodku położyć filety i zawinąć paski do środka na zakładkę, delikatnie docisnąć łączenia, dokleić i podciąć ciasto w razie potrzeby. Ciasto posmarować rozmieszanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut na złoty kolor.
Dodaj komentarz