Gulasz z Indyka
SKŁADNIKI
2 PORCJE
400 g mięsa z udźca indyka
przyprawy: sól i pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta płatków chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
250 ml bulionu
kilka kawałków suszonych pomidorów
1/3 szklanki śmietanki 30% z kartonika lub 18% do zup i sosów
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Pokrojone na większe kawałki mięso (ok. 2 cm) doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i płatkami chili. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Rozgrzać masło klarowane na patelni i wrzucić mięso, obsmażać z każdej strony na złoty kolor, w sumie przez ok. 5 minut. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. W międzyczasie dodać liść laurowy i ziela angielskie.
Wlać bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 - 35 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojone suszone pomidory, wlać śmietankę i delikatnie zagotować. Posypać natką pietruszki.
Dodaj komentarz